Leiderschapsontwikkeling

Als leidinggevende wil jij het potentieel van je team of organisatie en elk individu daarbinnen tot maximale ontplooiing te brengen.

En dat wil je binnen een cultuur van veiligheid en werkplezier. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Termen zoals leiden en volgen, kwetsbaarheid en kracht, autonomie en samenwerking maken allemaal deel uit van het concept leiderschap. Evengoed als de termen managen, coachen en aanroepen. En vergeet ook niet de termen ordening, balans tussen geven en ontvangen en verbinding. Of de termen uniformiteit en diversiteit. En dan hebben we het nog niets eens gehad over strategie, visie, kernwaarden… Oftewel; leiding geven is jongleren met al deze -en meer- concepten. En daar ook nog eens een voorbeeldrol in vervullen. Over al deze concepten kun je leren. Maar je kunt ze pas toepassen als jij als leidinggevende durft te reflecteren.

Durf jij te kijken naar jezelf? Naar het effect van jouw gedrag op je medewerkers? Dan ga ik heel graag met je aan de slag om samen jouw volgende ontwikkelstap te maken als leidinggevende!

Je kunt bij Emic psychologie terecht:

Als je moeite hebt je positie en rol te bepalen en te pakken

Als leidinggeven je meer stress dan werkplezier oplevert

Als het je maar niet lukt je goede ideeën tot werkelijkheid te brengen

Als je vragen hebt over je leiderschapskwaliteiten en leiderschapsstijl

Werkwijze individueel leiderschapstraject

Kennismakingsgesprek

In een vrijblijvend telefoongesprek of beeldbelgesprek maken we kennis met elkaar. Je vertelt me globaal over je wensen en je leervraag. En jij kunt mij vragen stellen over mijn werkwijze. Ik denk met je mee welke stappen voor jouw interessant zijn om te nemen. Een kennismakinsggesprek duurt 60-90 minuten. Dit gesprek is vrij van kosten.

Analyse en leerdoel

Tijdens onze eerste 2-3 sessies maken we een analyse van de factoren die samenhangen met je leervraag. Ik kan langskomen op je werk om met je mee te kijken. Of we zetten een korte enquête uit waarin jij jouw medewerkers een vraag stelt rond het thema leiderschap. Je formuleert aan het einde van deze fase een doel. Denk aan het hebben van een heldere bedrijfsvisie en missie, hoe je als leidinggevende een duidelijke koers bepaalt en implementeert, je communicatiestijlen uitbreiden of erachter komen wat voor type leidinggevende je bent. 

Verdiepende sessies

We staan eerst stil bij je persoonlijke ontwikkeling, je levenspad tot nu toe. We kijken naar wat je heeft gemaakt tot wie je bent. Als mens en als leidinggevende. In dit deel van de sessies staat vertragen centraal. Vervolgens gaan we versnellen. Door gebruik te maken van modellen binnen leiderschapstheorieën en die toe te passen binnen jouw werksituatie, creëer je nieuwe gedachten en nieuw gedrag.

Een gemiddeld traject betreft 6-8 verdiepende sessies. Een sessie duurt maximaal 90 minuten.

Opdrachten

Leidinggeven doe je nooit alleen. Als jij een betere leidinggevende wilt worden, moet je dat doen in contact met je medewerkers en jouw eigen leidinggevenden; als systeem. We stellen een plan op van acties/experimenten die jij gaat opzetten binnen je organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van je communicatiestijl in werkbegeleidingsgesprekken of tijdens vergaderingen of het opzetten van een project met je team. Hoe groot of klein, dat bepaal jij.

Kosten

Op aanvraag: kosten zijn verschillend voor particulieren en voor zakelijke markt. 

Groepstraining Circulair leiderschap

Incompany of open inschrijving

Doel van de training

Een leidinggevende functie is vaak leuk en veelzijdig, maar eist ook veel. Herken je dat je soms geleefd wordt door de drukte van de dag? En dat je amper tijd hebt om vanaf een afstandje naar jezelf, je team en je organisatie te kijken? Terwijl dat toch zo belangrijk is. Je krijgt binnen deze training inzicht in jouw leiderschapsstijl; je krachten en ontwikkelpunten. Je wordt je bewuster van jouw positie ten opzichte van je organisatie en je team. Je leert communicatievaardigheden waarmee jij je steviger en zelfverzekerder voelt in jouw rol als leidinggevende.

En het mooie is; dat doe je niet alleen. Eén van de pijlers van dit programma is dat je intensief in gesprek gaat met collega leidinggevenden. Je ervaart dat anderen tegen dezelfde dilemma’s aanlopen. Je zult van, met en door elkaar leren en samen tot mooie ideeën en oplossingen komen.

Doelgroep

Het programma is gericht op de rol en positie van de leidinggevende binnen het middenmanagement (zoals teamleiders of locatiemanagers). De vrouw of man binnen de organisatie in de positie waarbij loyaliteit naar de eigen groep medewerkers en loyaliteit naar de eigen leidinggevende speelt. Degene die niet automatisch zelf bij het team hoort. Die stevig in de schoenen moet staan om richting te geven aan de doelen van de organisatie. En die tegelijkertijd ruimte moet geven aan de professionaliteit van de medewerkers. En juist die leidinggevende blijkt de belangrijke figuur te zijn als het gaat om echte ontwikkeling van de organisatie, de organisatiecultuur en haar mensen.

Werkwijze

In een groep van ongeveer 8-12 deelnemers ga je in 6 trainingsdagen, verdeeld over 8 maanden tijd, aan de slag met jouw leervraag.

Voor de eerste bijeenkomst ontvang je digitaal een korte vragenlijst. Daarmee krijg je inzicht in jouw huidige leiderschapsstijl en de organisatiecultuur. Deze gegevens gebruik je bij het opstellen van jouw leervragen tijdens de eerste bijeenkomst. Tijdens deze gezamenlijke trainingsdagen combineren we theorie en oefeningen met specifieke vaardigheden. Als basis gebruiken we het model  SAMI-leiderschapstriade© van Servaas Klute. Dit vullen we aan met de basiselementen van andere bekende modellen van bijvoorbeeld Carl Jung (Insight Discovery) en Quinn (concurrerend waardenmodel) en werkvormen zoals organisatieopstellingen en imagenaire oefeningen. Tijdens de laatste bijeenkomst delen de deelnemers hun leerpad en hun toekomstvisie met elkaar tijdens een korte voordracht. Binnen de training werken we met de verschillende leeringangen: mentaal, fysiek, emotioneel en intuïtief (zie homepage voor meer uitleg).

Leidinggeven doe je nooit alleen. Als jij een betere leidinggevende wilt worden, moet je dat doen in contact met je medewerkers en jouw eigen leidinggevenden. Je stelt tijdens de training een plan op van acties/experimenten die jij gaat uitzetten binnen je organisatie. Dat kan bijvoorbeeld zijn het aanpassen van je communicatiestijl in werkbegeleidingsgesprekken of tijdens vergaderingen of het opzetten van een project met je team. Hoe groot of klein, dat bepaal jij. Het actieplan loopt door na de training. Er zijn drie individuele coachmomenten inclusief bij de training. Die kun je tot 6 maanden na de laatste bijeenkomst inzetten om samen jouw project op de gewenste route te houden. 

Kosten

Prijs van een inschrijving voor een open groep bedraagt 3600 euro inclusief BTW. In deze prijs zit inbegrepen: 6 trainingsdagen op een bijzondere locatie inclusief uitgebreide lunch, het boek “Leiderschap, laat de liefde stromen” van Servaas Klute, een reader met aanvullende literatuur en 3 individuele coachsessie.

Voor een incompany training wordt een programma en offerte op maat gemaakt. Aanvragen kan via het contactformulier.

Data en locatie

Momenteel is er geen groepstraining gepland. Wil je op de hoogte gehouden worden van een training in de toekomst? Neem dan contact op via het contactformulier en dan stuur ik je een e-mail als er een training wordt gepland.

Ervaringen van mijn klanten

?

 

“In 2021 volgde ik bij Ariadne de 5-daagse training ‘leidinggeven voor zorgprofessionals’. 

De belangrijkste leervraag die ik had, was hoe om te gaan met de verschillende (soms conflicterende) belangen binnen een organisatie en hoe deze in goede banen te leiden en tegelijkertijd bij jezelf te blijven. Deze leervraag is uitgebreid aan bod gekomen tijdens de training en op allerlei manieren uitgewerkt.
De meeste baat heb ik gehad bij het lostrekken van de verschillende petten die je als leidinggevende op kunt hebben en hoe je deze verschillende petten kunt afwisselen naargelang wat nodig is in het team. De koppeling naar mijn eigen persoonlijke stijl, voorkeuren en grenzen was daarin van meerwaarde.

De afwisseling van theoretische kaders en praktijkgerichte oefeningen maakte dat bovenstaande en andere thema’s gingen leven en ik deze zowel rationeel onderbouwd als ervaringsgericht eigen maakte en kon vertalen naar mijn dagelijkse praktijk.
Daarnaast was het voor mij erg bekrachtigend deze training te doorlopen met andere leidinggevende zorgprofessionals. Het delen van ervaringen, kwetsbaarheden, uitdagingen en successen was enorm helpend in het relativeren, groeien, inzicht krijgen en versterken van elkaars proces.

Het resultaat van de training is voor mij dan ook dat ik met veel meer rust, vertrouwen en op eigen intuïtie leiding geef, waarbij ik zowel de individuele belangen, het teambelang als het organisatiebelang voor ogen houd en niet in de laatste plaats mezelf verlies in de drukte en vereisten van de dag.
Ik gun ook andere leidinggevende zorgprofessionals om de ruimte te nemen met rust en vanaf een afstand naar hun eigen proces te mogen kijken en te leren en groeien vanuit de veilige omgeving die Ariadne met haar training geboden heeft. Een aanrader dus!”

K. Lauwerijssen, teamleider Forta Groep

Leiding geven vanuit hoofd, hart en intuïtie geeft jou meer werkplezier en kracht. Wat jij weer doorgeeft aan je medewerkers.

Over mij

Leidinggeven; het lastigste wat er is en tegelijkertijd doen we het een groot deel van de dag. Want leidinggeven staat immers voor het beïnvloeden van het gedrag van anderen èn onszelf. Hier werd ik me pas bewust van toen ik zelf in een leidinggevende functie terecht kwam en worstelde met de vraag: wat is leidinggeven eigenlijk? En wat voor een type leidinggevende ben ik? Of wil ik zijn? En hoe doe ik dat eigenlijk?

Tijdens mijn tocht door het land van leidinggeven kwam ik allerlei mooie inzichten tegen. Er zijn diverse modellen over leiderschap en over organisatievorming. En die zijn bovendien goed te combineren met inzichten uit de systeemtherapie en de cognitieve gedragstherapie. Maar de belangrijkste les die ik heb geleerd is dat je altijd stil moet staan bij wat je intuïtie, your gut feeling, je vertelt.

Ik heb van huis uit meegekregen dat ik mijn gezonde verstand moest gebruiken. En ik ben altijd gesteund om verder te leren. Waarbij leren vooral voor kennisvergroting stond. Pas tijdens een eigen coachingstraject, waarbij ik met een groep bij -30 graden celcius door een hoogvlakte van Lapland liep, heb ik ervaren hoe waardevol je intuïtie is.

Er was een moment dat ik in de rol als expeditieleider de groep terug moest leiden naar base-camp. Maar ik mocht niet het pad gebruiken. Ik moest door de wildernis lopen. Ik wist onmiddellijk en zonder enige twijfel welke kant we op moesten en wat ongeveer de afstand was. En ik had het geluk om een spoor van een eland te vinden waar we met onze sneeuwrackets en sledes gemakkelijk over konden lopen. Dus vol vertrouwen liep ik voor de groep uit. Maar na een bocht in het glooiende landschap zag ik dat het spoor draaide en juist van ons base-camp weg leidde. In paniek (er kwam storm en één deelnemer was ziek geworden) riep ik naar de coach “het pad gaat verkeerd!”. Daarop kreeg ik het antwoord; “… dan baan je toch je eigen pad”.

Zo’n enkele zin kan soms zo impactvol zijn. Nog jaren later komt die zin soms weer omhoog. Als ik me te veel laat beperken door wat hoort en wat zogenaamd moet. Terwijl je soms op een niet-rationeel niveau weet of iets klopt of niet.

Opleiding

Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, postmaster opleiding tot gezondheidszorg psycholoog, opleiding tot cognitief gedragstherapeut, jaaropleiding leiderschap- en organisatie coaching SAMI®, jaaropleiding familieopstellingen IVSW.

Beroepsvereniging

Ik ben geregistreerd als GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut VGCT. Ik ben aangesloten bij het NIP/NVGzP.

Werkervaring

Gedragswetenschapper bij Forensisch centrum Teylingereind (2003-2011), behandelaar en teamleider in de specialistische jeugd GGZ Forta Jeugd (2011-2018), directeur Forta Jeugd (2018 – 2020), zelfstandig ondernemer sinds juli 2020.

Afspraak maken

Vul het formulier hieronder in

Akkoord?

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om, zoals vermeld in het privacybeleid.
Bij het maken van een afspraak zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Emic Psychologie

ariadne@emic-psychologie.nl

06-51816852