Over mij

 

Mijn verhaal

Een jaar of vijf geleden kwam het besef dat ik niet het leven leidde dat ik wil leiden. Ik was voortdurend onderweg en gejaagd. Ik leefde op lijstjes en excel sheets. Ik wist niet meer hoe ik me fysiek voelde, mijn hoofd zat vol cijfers en watten. En mijn kinderen zagen mij vooral achter de laptop of aan de telefoon. En zij verzuchtten dan teleurgesteld: “je zult wel geen zin hebben om …”. En ik kon maar niet waarnemen dat er wellicht iets mis was. Ik had een fantastische baan als leidinggevende bij een mooie GGZ-organisatie, drie gezonde kinderen en een man die van me houdt en me steunt.

In diezelfde periode las ik een artikel van de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. Hij vergelijkt onze tijdgeest met een speedboot. Met voorop blitse mannen en vrouwen in dure pakken, met hun haren in de wind, genietend van de snelheid en het uitzicht. Maar achteraan vallen mensen uit de boot, omdat het zo snel gaat en er geen relingen zijn. En wij als hulpverleners proberen de mensen te helpen die overboord vallen, maar het lukt ons niet meer. Ook al doen we nog zo ons best…. Waarom vragen we niet of de boot wat langzamer kan?

Volg mij op Social Media:

Ja, dacht ik direct. Ik wil mijn speedboot langzamer laten varen. Ik wil adem kunnen halen, om me heen kunnen kijken en me bewust zijn van mijn omgeving. Ik wil meer ervaren en echt voelen. Zo kan ik keuzes gaan maken die vanuit mijn sterkste verlangens en overtuigingen komen en niet omdat het nu eenmaal zo hoort. Als ik 80 ben wil ik terug kijken en zeggen: ik heb mijn eigen leven geleid. 

en dus…

Ik heb mijn vaste baan opgezegd en de ruimte genomen om te ervaren wat het wegvallen met de dagelijkse druk met me doet. Ik ben in het ‘niet weten’ gestapt. En dat voelde aanvankelijk als vakantie. Maar na verloop van tijd kwam er onrust. Mijn innerlijke onrust. Boosheid, leegte, slecht slapen. Het voelde als afkicken. En dat voelen was helemaal niet zo fijn als ik had gehoopt. Dus langzaam aan ben ik mijn tijd weer wat gaan vullen. Met leuke klussen met leuke mensen. En met mijmeren over mijn levensdoel. Want de drang om een zinvol en doelgericht leven te leiden, zit nu eenmaal in me.

Door de afgelopen jaren heen, heb ik veel mooie opdrachten gedaan. Varierend van gedragswetenschapper tot projectleider, van coach tot activist, van trainer tot opsteller of spreker. En het is juist deze afwisseling en het niet weten wat ik over 3 maanden doe, wat me bevalt. Het geeft me vrijheid. Daarmee hou ik genoeg ruimte over voor mezelf, mijn gezin en vrienden. En om ruimte te houden voor vrijwilligerswerk als klimaatpsycholoog. 

En of dat altijd lukt? Nee hoor! Maar ik voel het wel sneller als mijn hoofd het overneemt en doordraaft. En dan schakel ik weer terug naar vertragen en waarnemen.

en dus…

Ik heb mijn vaste baan opgezegd en de ruimte genomen om te ervaren wat het wegvallen met de dagelijkse druk met me doet. Ik ben in het ‘niet weten’ gestapt. En dat voelde aanvankelijk als vakantie. Heerlijk! Maar na verloop van tijd kwam er onrust. Mijn innerlijke onrust. Boosheid, leegte, slecht slapen. Het voelde als afkicken. En dat voelen was helemaal niet zo fijn als ik had gehoopt! Dus langzaam aan ben ik mijn tijd weer wat gaan vullen. Met leuke klussen met leuke mensen. En met mijmeren over mijn levensdoel. Want de drang om een zinvol en doelgericht leven te leiden, zit nu eenmaal in me. Me onbegrensd in het niets en alles storten, dat kan ik gewoon niet. En dat wil ik trouwens ook niet.

Door de afgelopen twee jaar heen, ben ik tot een fijne balans gekomen. Ik werk twee dagen per week als GZ-psycholoog binnen een jeugdzorginstelling. En drie halve dagen bied ik persoonlijke coaching, leiderschapstraining en team- en organisatiecoaching vanuit mijn praktijk Emic Psychologie. Daarmee hou ik genoeg ruimte over voor mezelf, mijn gezin en vrienden.

En of dat altijd lukt? Nee hoor! Maar ik voel wel sneller dat mijn hoofd het overneemt en doordraaft. En dan schakel ik weer terug naar vertragen en waarnemen.

Klimaatpsychologie

Sinds 2022 ben ik aangesloten bij de Stichting Klimaatpsychologie. Dit is een netwerk van psychologen uit allerlei gebieden van het vak: therapeuten, docenten, organisatieadviseurs, beleidsmakers, preventiemedewerkers, media-experts, journalisten etc. We zetten onze wetenschappelijke kennis en onze praktijkervaringen in om zo veel mogelijk mensen op een positieve mee te nemen in klimaatvriendelijk gedrag en hen te ondersteunen bij het omgaan met de emoties die de klimaatverandering als gevolg heeft. Om zo samen tot het social tipping-point te komen waardoor we als maatschappij de klimaatcrisis kunnen kantelen. Afgelopen jaren heb ik diverse workshops en interactieve lezingen gegeven waarbij ik vanuit mijn ervaring als cognitief gedragstherapeut kijk naar klimaatverandering en de gevolgen op het mentale welzijn van de mens. In het bijzonder werk ik daarbij graag vanuit de acceptance and commitment therapy. Door me op deze manier in te zetten voor het milieu kan ik bovendien zelf beter omgaan met mijn eigen zorg en emoties over het milieu. 

Daarnaast ben ik coach bij de Stichting Klimaatgesprekken. Waarbij ik samen met een andere coach workshopreeksen geef aan stadsgenoten. Deze sessies helpen om gevoelens van angst, machteloosheid of stress over het klimaat om te zetten naar gevoelens van hoop en samenhorigheid. Dat doen we enerzijds door bewustwording van gevoelens en het delen van onze gevoelens met anderen. En anderzijds doen we dat door ideeën uit te wisselen over klimaatvriendelijk gedrag. Zo merk je dat je niet alleen staat en dat ook anderen zich inzetten voor dit gezamenlijke probleem.

Werkervaring

Ik heb 20 jaar binnen de jeugdzorg en de GGZ gewerkt als behandelaar en als leidinggevende. Binnen mijn opleiding tot gezondheidszorg-psycholoog en cognitief gedragstherapeut heb ik veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van diagnostiek en behandeling. Als leidinggevende heb ik zowel over de zakelijke kant als de menselijke kant van een organisatie geleerd. Bijzonder om te noemen is mijn opleidingstraject bij SAMI-trainingen®. Daar heb ik geleerd dat ook in organisaties de liefde moet stromen! En dat leiderschap staat voor een voortdurend proces van reflecteren om zodoende leiding te geven uit hoofd, hart en buik. Op mijn pad om zelf steeds meer te leven en beleven, kwam ik tot de bijzondere werkvorm van familieopstellingen en organisatieopstellingen. De jaaropleiding familieopstelling bij IVSW was een intense ervaring. En ook dit heb ik geïntegreerd in mijn werk.

Mensen vragen wel eens wat is je specialisme?

Mijn specialisme is dat ik heel generalistisch ben. Dat geeft me de ruimte om die werkvormen en die modellen te kiezen die bij jouw vraag passen.

?

 

“…. laat de liefde stromen is het visitekaartje van Ariadne. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij aanvang dacht: “Oh, gaan we die kant op, lekker vaag weer dit…. dat wordt een lange dag”. Maar serieus, Ariadne weet de perfecte combi te maken tussen zakelijk en gevoel. Ze drukt precies op de juiste knoppen wanneer reflecteren en even stilstaan nodig is. Haar out of the box werkvormen maken het hele plaatje compleet. Ik moet bekennen na een aantal dagen training: zelfs ik zie nu af en toe de liefde stromen in hetgeen ik doe.”

Jeroen, critical friend

Wil jij samen met mij werken aan je volgende ontwikkelstap?